مشاوره نگهداری شیر بسته بندی شده / از پاستوریزه تا استریلیزاسیون – خبرگزاری مهر ایران و اخبار بین الملل



به گزارش خبرگزاری مهر، سعیده اسماعیلی درباره روش های نگهداری شیر گفت: شیر خام در برابر فساد بسیار آسیب پذیر است و از بین بردن میکروب های بیماری زا باعث بهبود سلامت و افزایش ماندگاری شیر می شود.

وی گفت: فرآیند پاستوریزه کردن یکی از روش‌های از بین بردن میکروب‌های بیماری‌زا در شیر است.

این کارشناس علوم و صنایع غذایی افزود: در شیر پاستوریزه هنوز میکروب وجود دارد بی مرگ این غذا در طول نگهداری زنده می ماند و ممکن است باعث فاسد شدن شیر شود.

استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص مدت زمان محدود نگهداری شیر پاستوریزه در یخچال، گفت: شیر پاستوریزه بسته به شرایط حمل و توزیع به مدت پنج تا هفت روز در یخچال قابل نگهداری است.

وی پاستوریزه کردن را عملی در صنایع غذایی برای از بین بردن میکروب های بیماری زا عنوان کرد، حرارتی بین 72 تا 75 درجه سانتیگراد به مدت 10 تا 15 ثانیه روی شیر اعمال می شود، سپس شیر به سرعت تا دمای پنج درجه سانتیگراد گرم می شود و آن را به آن می رسانند. بسته بندی شده است

اسماعیلی گفت: عقیم سازی روش دیگری است که با استفاده از عملیات حرارتی در دماهای بالاتر، ماندگاری شیر را افزایش می دهد.

به گفته وی، در این روش تمامی میکروارگانیسم های موجود در شیر اعم از بیماری زا و غیر بیماری زا در فرآیند عقیم سازی از بین می روند و شیر عاری از هرگونه میکروب می شود.

این استادیار انستیتوی بیوتکنولوژی به فرآیند حرارتی UHT (درجه حرارت فوق العاده بالا) ادامه داد. فرادما وی خاطرنشان کرد: شیر را به مدت دو تا پنج ثانیه در دمای 135 تا 150 درجه سانتیگراد گرم کنید و پس از گرم شدن شیر کاملا آماده است. آسپتیک (بسیار استریل) در ظروف تتراپاک دارای 6 لایه

اسماعیلی می گوید: هیچ چیز در محصول قبل از باز شدن درب انبار استریل نمی شود میکروسکوپی حتی در مکان های نگهداری خارج از یخچال (دمای محیط) قابل کشت نیست و می توان آن را در شرایط دمایی محیط به مدت شش ماه نگهداری کرد.

به گفته وی دلیل ماندگاری شیر فرادمانحوه فرآوری این محصولات آنها را در دسته محصولات با ماندگاری طولانی قرار می دهد و این محصولات فاقد دارو و مواد افزودنی هستند.

این دکترای متخصص علوم و صنایع غذایی گفت: بهترین شیر خام کارخانه که عایق حرارتی بیشتری دارد برای خطوط تولید غیراستاندارد استفاده می شود.

وی افزود: نوع فرآیند گرمایش، خالص ترین روش های کار و ساختار چند لایه خاص از نفوذ هوا و نور به داخل پکیج جلوگیری می کند. سلام پس از استریل شدن، شیر خالص را می توان برای مدت طولانی نگهداری کرد.

نتیجه گیری اسماعیلی: اگر درب سبد باز شود، دریچه ها فرادما مانند شیر پاستوریزه باید در یخچال نگهداری شود و مدت زمان نگهداری در یخچال بعد از باز کردن بسته بندی مانند شیر پاستوریزه است.