غذاهای دودی خطرناک – متخصص تغذیه اصفهان


غذای دودی ؛ خوشمزه اما خطرناک

خطر استفاده از 50 گرم سوسیس دودی معادل مصرف یک جعبه سیگار یا تنفس هوای آلوده شهر به مدت 4 روز است! در این قسمت از وب سایت متخصص تغذیه اصفهانی ، دکتر رضا اطمینانانی ، ما می خواهیم اطلاعاتی در مورد غذاهای خطرناک دودی در اختیار شما قرار دهیم.

سیگار کشیدن فرآیندی است که شامل پختن ، چشیدن و نگهداری طولانی مدت غذا است. در این فرایند ، غذا در معرض دود قرار می گیرد (معمولاً دود ناشی از سوختن چوب است). در طول سیگار کشیدن داغ ، غذا برای چندین ساعت در معرض دود قرار می گیرد ، به طوری که غذاهای خام مانند گوشت یا ماهی در این فرآیند کاملاً پخته می شوند. هنگامی که به صورت سرد دود می شود ، غذا به دلیل نگهداری طولانی مدت یا طعم دهنده به مدت طولانی ، گاهی تا چند روز در معرض دود قرار می گیرد. این روش معمولاً برای گوشت یا ماهی استفاده می شود ، اما گاهی پنیر ، سبزیجات و میوه های مختلف نیز به این شکل دود می شود ، گاهی مواد معطر به سوخت مورد استفاده برای دود غذا اضافه می شود.

سیگار کشیدن در نقاط مختلف جهان

در چین از مخلوط برنج خام ، شکر و چای برای دود چای استفاده می شود. این مواد را در زیر تابه قرار می دهند و سپس گوشت یا غذای دیگری را داخل تابه می ریزند و غذا را به آرامی خیس می کنند. در حالی که غذا دودی است ، عطر مخلوط برنج و چای را می گیرد.

در اروپا از چوب بلوط به طور سنتی برای کشیدن گوشت و ماهی استفاده می شود ، اما امروزه چوب بلوط اغلب برای سیگار کشیدن غذا استفاده می شود.

در آمریکای شمالی ، علاوه بر بلوط و گردو ، از گردو نیز استفاده می شود. البته گاهی از چوب درختان میوه مانند گیلاس یا آلو نیز برای سیگار کشیدن استفاده می شود.

در گذشته در مزارع کشورهای غربی ساختمان خاصی به نام خانه دود وجود داشت. انواع مختلف گوشت در این قسمت دود می شد و سپس ذخیره می شد.

امروزه در روشهای مدرن و صنعتی از دود مایع استفاده می شود که از طریق تقطیر ، تصفیه و غلظت دود معمولی بدست می آید که عوارض جانبی کمتری دارد.

خطر غذاهای دودی خطرناک

فرآیند سیگار کشیدن از رشد باکتری ها جلوگیری می کند و تجزیه چربی های موجود در محصول را کند می کند ، اما از طرفی صدها ترکیب سمی در دود شناسایی شده است که برای سلامتی انسان مضر بوده و در برخی موارد سرطان زا هستند. ثابت شده است

برخی از مواد موجود در دود مشابه ترکیبات سمی موجود در دود سیگار است. این ترکیبات با تحریک دستگاه گوارش می توانند بر سلامت انسان تأثیر جدی گذاشته و خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان مانند سرطان معده و روده بزرگ را افزایش دهند. جالب است بدانید خطر استفاده از 50 گرم سوسیس دودی برابر با مصرف یک جعبه سیگار یا 4 روز تنفس هوای آلوده در شهر است.

سیگار کشیدن در شرایط کنترل نشده باعث ایجاد ترکیبات هیدروکربنی حلقوی مانند آنتراسن می شود که سمی و سرطان زا هستند و وارد محصول دودی می شوند. این مشکل غنی از محصولاتی است که به طور سنتی خارج از نظارت بهداشتی تولید می شود.

علاوه بر این ، مونوکسید کربن حاصل از سوخت چوب با هموگلوبین و میوگلوبین موجود در خون ترکیب شده و رنگ خاصی از محصولات دودی را تشکیل می دهد. مونوکسید کربن میزان میکروب های هوازی را در محصول نهایی کاهش می دهد و اکسیداسیون چربی ها را کند می کند. از سوی دیگر ، مونوکسید کربن با تحریک میکروب های تولید کننده هیستامین و افزایش واکنش های آلرژیک یا آلرژیک در مصرف کننده ، میزان هیستامین موجود در محصول را افزایش می دهد.


اطلاعات بیشتر: آسیب های ناشی از مواد شیرین را بررسی کنید


با سیگار کشیدن ، ترکیبات پراکسید روی سطح محصولات گوشتی ایجاد می شود که به نوبه خود خطر سرطان زایی این محصول را افزایش می دهد. سیگار کشیدن گوشت و ماهی نیز احتمال فعالیت لیستریا مونوسیتوژنز را در محصول افزایش می دهد. این باکتری یکی از عوامل مسمومیت غذایی است. ممکن است علائم جدی در نوزادان ، سالمندان و سایر افراد آسیب پذیر ایجاد کند.

علاوه بر خطرات ذکر شده در بسیاری از موارد ، مواد اولیه گوشت برای سیگار کشیدن استفاده می شود. حاوی آلاینده ها و ترکیبات اولیه ناشی از فساد مواد غذایی است. با توجه به اینکه طعم غذا در طول فرآیند سیگار کشیدن تغییر می کند ، تشخیص فساد اولیه غذا دشوار است. و این ویژگی زمینه را برای رفاه و تقلب در غذا فراهم می کند.

در میان محصولات دودی ، سوسیس و فرآورده های گوشتی سوسیس به دلیل مصرف نادرست در جامعه ، خطرناک ترین آنها برای سلامت مصرف کنندگان است. مسلم است که چنین محصولاتی بیشتر از سوسیس های معمولی حاوی نیترات (که به احتمال زیاد در بدن به نیتروزامین تبدیل می شوند) هستند. مصرف چنین محصولاتی خطر ابتلا به سرطان معده و روده بزرگ را افزایش می دهد. سرطان معده در اروپای شرقی و ایسلند ، جایی که چنین محصولاتی به طور گسترده مصرف می شود ، بسیار گسترده است. تحقیقات نشان داده است که خطر ابتلا به انواع بیماری ها با مصرف محصولات دودی با بیماری هایی که در اثر مصرف بیش از حد چربی اشباع ایجاد می شود ، یکسان است.

توصیه ها

1- اگر دوست دارید گوشت یا نمک دودی بخورید ، فقط گاهی اوقات و به مقدار کم از آنها استفاده کنید. زیرا این محصولات به تدریج اثرات نامطلوبی بر بدن می گذارند. تا جایی که ممکن است از خوردن آنها به طور همزمان یا به مدت طولانی خودداری کنید.

2 – مقدار زیادی نمک هنگام سیگار کشیدن محصولات مانند ماهی ، گوشت ، سوسیس و کالباس استفاده می شود. بنابراین ، مصرف این محصولات برای افراد مبتلا به فشار خون بالا توصیه نمی شود.

افراد مبتلا به سردردهای میگرنی نیز باید از خوردن گوشت دودی خودداری کنند. از آنجا که این غذاها حاوی تیرامین هستند ، این نوع سردردها می توانند تشدید شوند.


دکتر رضا اطمینانانی

متخصص تغذیه اصفهان


دکتر رضا اطمینانانی می تواند با ارائه روشهای تغذیه ای اولیه و میزان و نحوه غذا خوردن ، نقش مهمی در دستیابی به سلامت جسمی و روحی ایفا کند.

برای مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر رضا اطمینانانی متخصص تغذیه اصفهان کلیک کنید.


مطالب پیشنهادی:

مضرات رژیم بدون کربوهیدرات

چربی مناسب برای سالم ماندن

محصولات تراریخته و تغذیه ای

برای آسیب به مواد شیرین تحقیق کنید



دیدگاهتان را بنویسید